Muuttamisen sietämätön keveys

Järjestelmällisin muutto ikinä. Hirvein muutto ikinä. Paras muutto ikinä. Riippuu hetkestä, miten tätä nyt kuvailee. Ainakin tämä on pisin muutto ikinä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Liikaa astioita. Aivan liikaa.

Nykyinen asumisratkaisumme oli väliaikainen ja tiesimmekin sen jo heti muuttaessamme Kalasatamaan edellisen asunnon sisäilmaongelmia karkuun. Reilu kuukausi sitten löysimme hinta-laatusuhteeltaan ja sijainniltaan miellyttävän pitkäaikaisemman vuokra-asunnon Itä-Helsingin kupeesta. Se tiesi siis vain yhtä asiaa: muuttamisen riemua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMuuttamisessa on parasta

  1. Tulee siivottua kunnolla
  2. Suhde tavaraan muuttuu järkevämmäksi: tulee karsittua turhaa tavaraa ja kun muuttaa riittävän usein, ei tule haalittuakaan sitä tavaraa niin innokkaasti
  3. Mahdollisuudet uusiin tuttavuuksiin lisääntyvät

Muuttamisessa on pahinta

  1. Pakkaaminen
  2. Roudaaminen
  3. Purkaminen

Totta puhuen, muuttamisessa pahinta on hyvien asioiden taakseen jättäminen.

dsc_3352Olemme muuttaneet viimeisten vuosien melko runsaasti. Tai no runsaasti. Ensin miehen kanssa Keski-Suomeen opiskelujen vuoksi, sieltä Helsinkiin ja perhekoon kasvaessa olemme vaihdelleet asumuksesta toiseen nyt vuoden välein. Länsi-Pasilassa ennen Kalasatamaan muuttoa asuessamme Esikoisesta tuli isoveli Kuopuksen syntyessä ja meistä kahden lapsen vanhempia. Länsi-Pasila-aikojen muistoa tahraavat sisäilmaongelmat ja jatkuva sairastelu, mutta niistä viis sillä saimme tältä reissulta elämäämme seinänaapureiksemme sattuneen ihanan ystäväperheen ja siitä olen ikuisesti kiitollinen. Siitä tuli siis varsin tarkoituksellinen poikkeama Keskuspuiston laidalle. Mutta ei ollut helppoa lähteä heidän naapuristaan. Pikkulapsi vaiheessa on sanattoman hienoa asua aivan luottamiensa ihmisten vieressä.

dsc_3326Kalasatamaan muutto tuntui jännittävältä ja oli innostavaa päästä uuden äärelle.  Kalasataman keskeneräisyys, rakennusmelu ja -pöly ja palvelujen puuttuminen eivät niinkään puhuneet alueen puolesta, mutta kesä 2016 jää mieleen monesta ihanasta asiasta, eikä vähiten siitä että betonilaatalta Mustikkamaalle auennut siltayhteys tuntui suorastaan taivaalliselta. Viime talvi oli pitkä, mutta kesä oli kyllä aivan huikea. Isoisän silta, Mustikkamaa, Korkeasaaren läheisyys, viehättävän jännittävä teollinen henki ja pakahduttavan upeat auringonlaskut olivat Kalasataman parasta antia.

dsc_3142Vuosikorttia Korkeasaareen käytettiin ahkerasti, lenkkipolkuja kulutettiin ja ystävien kanssa käytiin Mustikkamaan rannalla uimassa. Oli myös mieleenpainuva elämys katsella Flow-festivaalien päälavalle omalta sohvalta 😀 Suvilahden kupeessa asuminen toi miellyttävän eloisan tunteen siitä, että on osa kaupungin tapahtumia ja että kaupungissa tosiaan tapahtuu jatkuvasti kaikenlaista mielenkiintoista, vaikka vain murto-osaan tapahtumista tuli mentyä. Meluhaittoja tai järjestyshäiriöitä festareista oli tasan nolla.

dsc_3015Nyt lähdetään taas meille uuden äärelle alueelle, jolta löytyvät hyvät palvelut, ulkoilumahdollisuudet, liikenneyhteydet ja ilmeisen aktiivista asukastoimintaa. Lisäneliöitä ei ole kuitenkaan edelleenkään huimasti tiedossa, sillä priorisoimme talon iän ja sijainnin tilan edelle. Uuteen, tilavaan ja riittävän kaupungissa olevaan ratkaisuun ei tässä elämäntilanteessa ole varaa, on siis elettävä pienesti.

Ennen uusiin kuvioihin perehtymistä täytyy tosin selvitä muutosta. Tällä kertaa muutto tehdään pitkän kaavan kautta, sillä asunnon luovutuksen ja uuden asunnon avaimien haltuun saamisen väliin jää käytännölliset 12 tuntia kodittomuutta. Omaisuus on siis roudattava ensin varastoon, josta uuteen asuntoon. Ajatus varaston käytämisestä muutossa tuntui ensin älyttömältä (koska se ei ollut minun ;D), mutta hetken mietittyäni se alkoi tuntua itse asiassa hyvältä.

Toisaalta varaston kautta muuttaminen on kuin repisi laastaria hyyyyyyyvin hitaasti, mutta toisaalta ja ennen kaikkea se tuo muuttoon joustavuutta. Flunssan ja vatsatautien kaataessa ympäriltä väkeä varsin reippaaseen tahtiin, sitä pienten lasten kanssa sairasteluun tottuneena alkaa alitajuisesti vain odottaa vuoroaan. Jos ja kun Mr. Murphy on hereillä, on enemmän kuin todennäköistä, että homma lentää tuulettimeen juuri muuttopäivän alla tai viimeistään muuttopäivänä. Meillä on nimittäin paitsi muutettu niin muun muassa myös synnytetty viime vuosina reippaassa flunssassa ja näihin projekteihin just ei kaipaisi lisähaastetta. Mutta niistäkin on selvitty. Noro on kyllä rasti, joka ei anna armoa. Siksipä ajatus siitä, että muuttaminen ei ole yhden vuorokauden varassa alkoi lämmittämään mieltä paineita lieventävänä keinona.

Tätä kirjoittaessa prosessi on puolessa välissä. Kaikki toistaiseksi vielä terveen kirjoissa. Paperit on arkistoitu, pyykit pesty vuodevaatteita myöden, tavarat käyty läpi ja pyritty jälleen karsimaan turhia pois ja kierrätykseen. Nyt kaikki kamat on vihdoin pakattu varastoon ja olemme Ukkilassa viettämässä koditonta hetkeä. Nähtäväksi jää miten tavaroiden purkaminen sujuu poikien kanssa – pakkaamisen riemu oli nimittäin omalla tasollaan kahden taaperon toimiessa apumiehinä muuttohämmennyksen vallassa. Mutta tässäkin asiassa varasto tuo joustavuutta. Kaikkia kamoja ei ole pakko rysäyttää sisään samana päivänä, vaan senkin voi tehdä vaiheittain.

Seuraa Perheestä blogia myös Facebookissa ja Instagramissa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ruutuaika suositukset paukkuvat Palomies Samin kavereineen hoitaessa lastenvahtivuoroa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s